dinsdag 28 juni 2011

Sloterplas Festival valt niet in het water!

Met een heel fijn gevoel terugkijken op festivalweekend 25 en 26 juni.

Drie keer is scheepsrecht; nieuwe koers festival geslaagd!

Sloterplas – Van wandelende Cupcakegirl tot rotsvast zandsculptuur, van Marokkaanse popmuziek tot Italiaanse opera, van raketten knutselen tot kunstwerken aanschaffen en van jong muzikaal talent tot oude gevestigde garde; op de derde editie van het Sloterplasfestival kon afgelopen weekend werkelijk iedereen cultureel genieten. Het festival was ten opzichte van de vorige keren kleiner van opzet, maar zoals organisator Pieter Schipmölder tevreden stelt: “We hebben een stevig fundament gelegd; het is de eerste grote stap tot een nóg beter festival volgend jaar!”

Zaterdag; na afloop komt een oudere heer met een Samba Salad-cd het podium af: “Vanmorgen was ik nog ontzettend chagrijnig, maar met deze geweldige, opzwepende muziek kan je toch alleen maar vrolijk worden? Ik heb meteen de cd gekocht voor thuis!” Ook organisator Pieter laat zich niet ontstemmen: “Ik zie dit gewoon als een mooie generale repetitie voor morgen!”

10 minuten applaus
Zondag; doet vervolgens haar naam eer aan! Als een ware spijtbetuiging doet de zon haar best en nodigt iedereen uit op de oevers van de Sloterplas. Onder de bomen van de noordzijde klinken charmante thé dansant-melodieën en loopt het publiek gemoedelijk langs lange rijen kunstkraampjes. Door de witte tent van Petra van Velzen en Thomas Heere zijn de flitslichten al van verre te zien. Onder de noemer ‘In the Picture’ zoeken de twee fotografen van Broedplaats De Vlugt naar dé identiteit van Nieuw-West; is er na één jaar Nieuw-West sprake van een ware samensmelting? Terwijl Petra portretten schiet van welwillende straatmodellen, (“zet je voeten stevig op de grond en maak je lang!”) worden gegevens en persoonlijke verhalen verzameld door haar collega’s. Op de achtergrond is de clowneske muziek van het ZID Theater te horen waar de ene ‘clown’ over de rode neus van de ander valt; het publiek zit op twee goedgevulde tribunes te lachen. Aan de zuidzijde wachten op datzelfde moment honderden zenuwachtige tienermeisjes (en hun moeders!) op een grote Turkse ster: Gökhan Türkmen doet menig hart overslaan met zijn gepassioneerde liefdesliederen. Ook de hekkensluiter van het festival: Cameropera, heeft de liefde als hoofdthema en brengt Rossini’s opera ‘La scala di Seta’ en krijgt na afloop van honderden bezoekers een welverdiend, tien minuten durend applaus.

Gigantisch geslaagd

Maandagmorgen vroeg is organisator Pieter Schipmölder zeer tevreden: “Er waren gigantisch veel verschillende bezoekers en op een heel natuurlijke, leuke manier hebben zij samen het festival meegepikt. Onze opdracht was om op kleinere schaal dan de vorige edities een festival neer te zetten voor een bredere doelgroep. En daarin zijn we geslaagd. Volgend jaar willen we graag meer participatie van ondernemers en bewoners vragen om het festival nog groter en beter te krijgen. Ik kan met een heel fijn gevoel terugkijken naar het festival!”

Overgenomen uit het artikel van de Westerpost