vrijdag 24 juni 2011

HET PAROOL


Amsterdam, vrijdag 24 juni 2011

Creatief met gratis autobanden

De voorbereidingen voor de derde editie van het Sloterplas Festival zijn in volle gang. Kunstwest, organisator van de kunstmarkt, maakt op de valreep een reactie op de bezuinigingen.

DOOR EMMA BOELHOUWER

Dertig autobanden, Duct Tape, houtblokken en purschuim. Rick Goudsmit en Jasper Banen zouden geen conceptuele kunstenaars zijn als ze precies gingen uitleggen wat het moest verbeelden. “ It’s all in the eyes of the beholder” .
Vanaf morgen is het kersverse kunstwerk Goudsmit en Banen leggen vandaag in hun atelier in broedplaats De Vlugt de laatste hand te zien op de derde editie van het Sloterplasfestival. Daar bestieren zij aan de noordoever hun eigen kunstmarkt, met veertig kunstenaars: Kunstwest. Van schilders en fotografen tot iemand die met theezakjes objecten maakt.
Beiden zijn geboren en getogen in Nieuw-Westen. Ze begonnen in 2009 met een jaarlijkse kunstmarkt in hun stadsdeel en werkten vorig jaar voor het eerst samen met het Sloterplas Festival. “Een festival dat op de buurt en de bewoners is gericht, net zoals wij.”
Aan de kant van de Meervaart zal dit weekend net als vorig jaar menig multiculturele act het podium bestijgen, aan de noordzijde van de Sloterplas is plek voor de beeldende kunst. “Er wordt in dit stadsdeel veel gedaan met muziek, dans en theater, maar wat betreft beeldende kunst is het nog vrij stil. De kunstenaars zijn er wel, maar komen hun atelier niet uit. We willen ze enthousiast maken om fysiek aanwezig te zijn in de buurt.”
Dus benaderden ze iedereen die ze konden lokaliseren. Voor deze editie schreven ze achthonderd kunstenaars aan. “75 waren enthousiast over een kraam op het festival, 36 gaan daadwerkelijk staan.”

Waarom al die moeite? “Om de wijk leuker te maken,” daar zijn ze het over eens. “En gewoon om te plezieren.”
Afgelopen twee jaar was het volgens de kunstenaars een groot succes. “Bewoners waren blij dat er eindelijk kunst binnen loopafstand was. Het weer hielp ook mee: een Zuid-Europees gevoel.”
Dit jaar moeten ze het vanwege de bezuinigingen van het stadsdeel met een stuk minder geld doen. Toch besloten ze na veel wikken en wegen door te zetten. “Als je nu ophoudt, is alles wat we hebben opgebouwd weg. Dan is de vaart eruit.”

Hoewel ze nog zat te doen hebben voor het startsein van het festival denk aan kramen opbouwen, panelen voorbereiden voor graffiti en dotpainting bedachten ze op het laatste moment dat ze eigenlijk zelf ook wel een kunstwerk wilden maken voor het festival. “Helemaal in het licht van de bezuinigingen.”
Vanaf morgen moet hun object van autobanden een altaar vormen waar mensen een kaarsje kunnen aansteken voor de kunst. “Laat kunst niet opbranden.”

Tegelijk biedt het kunstwerk een beetje hoop, vinden ze. “Via google kwamen we bij Granuband, een autobandverwerkingsbedrijf. Ze hebben daar echt miljoenen autobanden liggen en we mochten er dertig gratis meenemen bij wijze van sponsoring. In ruil zetten we een reclamebord naast het kunstwerk. We willen laten zien dat sommige dingen ook mogelijk zijn zonder subsidie.” Goudsmit vult aan: “Als je creatief denkt, moet je ook met creatieve oplossingen kunnen komen. Maar begrijp ons niet verkeerd. De bezuinigingsplannen zijn echt té.”

Copyright: Kamilla Leupen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten